Точно до бреговете на Германия се намира уникален остров, който е дом

...
Точно до бреговете на Германия се намира уникален остров, който е дом
Коментари Харесай

Островът с най-смъртоносните вируси в света

Точно до крайбрежията на Германия се намира неповторим остров, който е дом на някои от най-малките, само че най-страшните врагове на човечеството. Ебола, нипа, грип, йерсиния пестис, бяс са единствено някои от тях.

По явни аргументи това място е станало известно като " островът на чумите " или " островът на чумата ". Официално обаче се нарича Институт " Фридрих Льофлер "  (FLI). Той се намира на остров Римс в северния завършек на Германия покрай град Грайфсвалд.

FLI в Реймс е една от 59-те лаборатории с ниво четири на биосигурност (BSL-4) в света, на които е позволено да извършват опити върху някои от най-опасните патогени, известни на науката. FLI е удивително място, тъй като оборудването е една от дребното лаборатории BSL-4, които могат да организират огромни проучвания върху животни. Това е доста рисковано, особено предвид обстоятелството, че се занимават със зоонозни болести, които евентуално могат да прескачат от тип на тип.
 Снимка 568805
 

Тук животните обикновено се заразяват с вирусите и се употребяват за по-добро схващане по какъв начин заболяванията се вкореняват, популяризират и - най-важното - как могат да бъдат предотвратени. Единствените други две уреди в света, където този вид проучвания върху животни са вероятни, са в Уинипег, Канада, и Джилонг, Австралия, припомнят от DW.

Сигурността тук е засилена. В момента целият остров е неразрешен за обществеността и е наличен единствено посредством един мост. Някои елементи на острова са с невисок риск и там има типични научноизследователски уреди или даже здания, които са домове за откривателите. Но други високорискови зони се държат под непоколебим надзор.
 Снимка 568801
 

Всички откриватели, които би трябвало да влязат и да излязат от тези високорискови места, наложително сменят облеклата си и преминават през антисептичен душ. След като влязат в постройките с висока степен на сигурност, откривателите би трябвало да носят цялостен предпазен костюм HAZMAT, който е цялостен с филтриран въздух.

Костюмът е надут като балон, тъй че е мъчно за патогените да проникнат в случай на скъсване. Сградата е изцяло изолирана от външния свят, цялостна с голям брой въздушни шлюзове и се поддържа под негативно налягане, с цел да се подсигурява, че въздухът тече във вътрешността, а не на открито. Всеки въздух или вода, които излизат от постройката, би трябвало да бъдат подложени на интензивна дестилация и дезинфекция.
 Снимка 568804
 

Наред с провеждането на някои много неповторими и рискови проучвания върху животни, този комплекс от лаборатории на остров Римс е едно от най-старите по рода си проучвателен уреди за вирусология. Институтът е учреден от Фридрих Льофлер през 1910 година за проучване на болестта шап, инфекциозно вирусно заболяване, което визира говеда, овце, кози и свине.

Мястото се трансформира в един от водещите пионери в проучванията на шап през XX-ти век, само че от този момент уголемява портфолиото си, с цел да учи редица смъртоносни заболявания, които засягат както животните, по този начин и индивида. Между тях са африканска чума по свинете, ебола, нпа, тресчица в долината на Рифт, спонгиформна енцефалопатия по говедата, наследник език, бяс, ку-треска, грип, йерсиния пестис и - несъмнено - SARS-CoV-2, вирусът, виновен за COVID-19. Наред с тези популярни имена на вируси, те преглеждат и по-малко известни инфекциозни болести, неповторими за риби, мекотели, ракообразни и пчели.
 Снимка 568802
 

Разбирането на зоонозните вируси може да звучи рисковано, само че COVID-19 е прясно увещание за рисковете, подбудени от инфекциозните вируси и нуждата да се разбере по какъв начин заболяванията минават от животни към хора. В светлината на пандемията от COVID-19, президентът на FLI, професор Томас Метенлайтер, управлява експертна група, предназначена да понижи риска от пандемии посредством увеличение на нашето схващане за факторите, които въздействат върху разпространяването на патогени от животни към хора и и ранното признание на бъдещи закани за световното здраве.
 Снимка 568806
 

С такова познание може би светът ще бъде малко по-подготвен при неизбежната последваща пандемия, пишат от IFL Science.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР